Doet jouw kind mee aan het onderzoek? Of wil je eerst wat meer informatie voordat je besluit om mee te doen? Op deze pagina vind je informatie over deelname, de extra handelingen en de voor- en nadelen van deelname.
Kinderen met ongewild urineverlies krijgen blaastraining om van hun klachten af te komen. Bij blaastraining wordt soms gebruik gemaakt van alarmsystemen. Vaak zijn dit alarmen die pas af gaan als de broek nat is, of alleen op vaste tijden. Sinds kort bestaat er een nieuw alarmsysteem, de SENS-U. De SENS-U is anders dan andere apparaten, omdat het een seintje geeft vóór dat een kind druppeltjes plas verliest. Het is dus een alarm dat de kinderen waarschuwt dat ze moeten plassen.
We weten niet of de SENS-U helpt om kinderen tussen de 6 en 15 jaar oud van hun klachten af te krijgen. Daarom willen we dat in de SENS-U studie goed onderzoeken!
Om het toegevoegde effect van de SENS-U goed te kunnen onderzoeken, worden de deelnemende kinderen over 3 groepen verdeeld:
· Kinderen die een blaastraining krijgen.
· Kinderen die een blaastraining met de SENS-U krijgen.
· Kinderen die een blaastraining met een placebo* SENS-U
De blaastraining duurt 3 maanden. Als een kind de SENS-U of een placebo SENS-U krijgt, wordt deze tijdens de blaastraining gedurende 3 weken gedragen.
* Dit is een apparaat dat precies op de SENS-U lijkt en ook een trilsignaal geeft. Anders dan de SENS-U, trilt de placebo op vaste momenten (zoals een plashorloge). U weet niet of u de SENS-U of de placebo meekrijgt.
Voordelen
Mogelijke nadelen
De SENS-U of placebo SENS-U kunnen gedragen worden tijdens gymmen en/of sporten. Mocht uw kind dat niet comfortabel vinden kan het tijdelijk afgedaan worden. De SENS-U of placebo SENS-U is niet waterdicht. Uw kind kan er niet mee zwemmen.
Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek is altijd helemaal vrijwillig. Het maakt de behandelaar van jouw kind niet uit of je wel of niet mee doet, uw kind krijgt altijd goede zorg. Als je na het lezen van de proefpersoneninformatie mee wilt doen aan het wetenschappelijk onderzoek, kun je dit laten weten aan de behandelaar van jouw kind. Als je niet mee wilt doen, dan hoef je niets te doen.
Als je kind en/of jij niet meer aan het wetenschappelijk onderzoek mee wilt doen, dan kun je dit laten weten aan de behandelaar van jouw kind. Je kind krijgt dan de gebruikelijke behandeling. Je hoeft geen reden op te geven waarom je niet meer mee wilt doen.
Wil je je kind aanmelden voor de SENS-U studie? Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op. Wij reageren zo snel mogelijk.
Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de huisarts van jouw kind. Vermeld hierbij de SENS-U studie. Je huisarts kan jouw kind doorverwijzen naar een van de deelnemende centra.
Proefpersoneninformatie Radboudumc
Hier kunt u de officiële proefpersoneninformatie downloaden van het Radboudumc. Deze informatie is goed gekeurd door de medisch-ethische toetsingscommissie (METC) Oost Nederland.
Proefpersoneninformatie WKZ
Hier kunt u de officiële proefpersoneninformatie downloaden van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), UMC Utrecht. Deze informatie is goed gekeurd door de medisch-ethische toetsingscommissie (METC) Oost Nederland.
Proefpersoneninformatie Isala
Hier kunt u de officiële proefpersoneninformatie downloaden van het Isala. Deze informatie is goed gekeurd door de medisch-ethische toetsingscommissie (METC) Oost Nederland.
Proefpersoneninformatie TOP voor kinderen
Hier kunt u de officiële proefpersoneninformatie downloaden van TOP voor kinderen. Deze informatie is goed gekeurd door de medisch-ethische toetsingscommissie (METC) Oost Nederland.