Informatie voor ouders


Informatie voor ouders


Doet jouw kind mee aan het onderzoek? Of wil je eerst wat meer informatie voordat je besluit om mee te doen? Op deze pagina vind je informatie over deelname, de extra handelingen en de voor- en nadelen van deelname. 

Waar gaat het onderzoek over?


Kinderen met ongewild urineverlies krijgen blaastraining om van hun klachten af te komen. Bij blaastraining wordt soms gebruik gemaakt van alarmsystemen. Vaak zijn dit alarmen die pas af gaan als de broek nat is, of alleen op vaste tijden. Sinds kort bestaat er een nieuw alarmsysteem, de SENS-U. De SENS-U is anders dan andere apparaten, omdat het een seintje geeft vóór dat een kind druppeltjes plas verliest. Het is dus een alarm dat de kinderen waarschuwt dat ze moeten plassen.


We weten niet of de SENS-U helpt om kinderen tussen de 6 en 15 jaar oud van hun klachten af te krijgen. Daarom willen we dat in de SENS-U studie goed onderzoeken!

Verdeling van de groepen


Om het toegevoegde effect van de SENS-U goed te kunnen onderzoeken, worden de deelnemende kinderen over 3 groepen verdeeld:


·      Kinderen die een blaastraining krijgen.

·      Kinderen die een blaastraining met de SENS-U krijgen.

·      Kinderen die een blaastraining met een placebo* SENS-U


De blaastraining duurt 3 maanden. Als een kind de SENS-U of een placebo SENS-U krijgt, wordt deze tijdens de blaastraining gedurende 3 weken gedragen.


* Dit is een apparaat dat precies op de SENS-U lijkt en ook een trilsignaal geeft. Anders dan de SENS-U, trilt de placebo op vaste momenten (zoals een plashorloge). U weet niet of u de SENS-U of de placebo meekrijgt. 

Extra handelingen


  • Als je meedoet aan het wetenschappelijk onderzoek wordt er geloot in welke van de 3 groepen jouw kind komt. 
  • Als jouw kind geloot heeft voor een blaassensor (de SENS-U of placebo SENS-U), krijg je hierover uitleg en instructies. De informatie vind je ook terug op deze website.
  • Als jouw kind de blaassensor gedragen heeft, vragen wij je een korte vragenlijst in te vullen over het gebruikersgemak van de blaassensor.
  • Na de loting en voordat de training begint, vragen wij jou en jouw kind een 2-tal vragenlijsten in te vullen over kwaliteit van leven. Het invullen van de vragenlijsten duurt minder dan 10 minuten.
  • De vragenlijsten over kwaliteit van leven worden nogmaals ingevuld op 3 maanden en 6 maanden na de start van de training.

Mogelijke voor- en nadelen


Voordelen

  • De nieuwste medisch-inhoudelijke en technische inzichten worden ingezet voor jouw kind met plasproblemen.
  • Jouw kind kind wordt van dichtbij gevolgd door zorgverleners. Dat betekent dat we de voortgang van de training nauwkeurig kunnen monitoren en dat we de training sneller kunnen aanpassen als dat nodig is.
  • Jouw kind wordt mogelijk sneller droog met minder behandelingen.
  • Jouw kind draagt bij aan de ontwikkeling van toekomstige hulpmiddelen voor blaastraining die op dit moment nog niet vergoed worden.
  • Door mee te doen aan dit medisch-wetenschappelijk onderzoek help je niet alleen je eigen kind, maar ook andere kinderen met plasproblemen.


Mogelijke nadelen

  • De pleister en gel waarmee de SENS-U op de buik wordt geplakt kan de huid licht irriteren.
  • Kinderen kunnen de SENS-U vervelend vinden zitten.
  • Kinderen kunnen onzeker worden of zich schamen als andere kinderen het gebruik opvalt.


De SENS-U of placebo SENS-U kunnen gedragen worden tijdens gymmen en/of sporten. Mocht uw kind dat niet comfortabel vinden kan het tijdelijk afgedaan worden. De SENS-U of placebo SENS-U is niet waterdicht. Uw kind kan er niet mee zwemmen.

Deelname is altijd vrijwillig


Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek is altijd helemaal vrijwillig. Het maakt de behandelaar van jouw kind niet uit of je wel of niet mee doet, uw kind krijgt altijd goede zorg. Als je na het lezen van de proefpersoneninformatie mee wilt doen aan het wetenschappelijk onderzoek, kun je dit laten weten aan de behandelaar van jouw kind. Als je niet mee wilt doen, dan hoef je niets te doen. 

Stoppen met het onderzoek


Als je kind en/of jij niet meer aan het wetenschappelijk onderzoek mee wilt doen, dan kun je dit laten weten aan de behandelaar van jouw kind. Je kind krijgt dan de gebruikelijke behandeling. Je hoeft geen reden op te geven waarom je niet meer mee wilt doen.


NEEM CONTACT MET ONS OP

Wil je je kind aanmelden voor de SENS-U studie? Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op. Wij reageren zo snel mogelijk.


Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de huisarts van jouw kind. Vermeld hierbij de SENS-U studie. Je huisarts kan jouw kind doorverwijzen naar een van de deelnemende centra.


Officiële proefpersoneninformatie

Proefpersoneninformatie Radboudumc

Hier kunt u de officiële proefpersoneninformatie downloaden van het Radboudumc. Deze informatie is goed gekeurd door de medisch-ethische toetsingscommissie (METC) Oost Nederland.

Proefpersoneninformatie WKZ

Hier kunt u de officiële proefpersoneninformatie downloaden van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), UMC Utrecht. Deze informatie is goed gekeurd door de medisch-ethische toetsingscommissie (METC) Oost Nederland.

Proefpersoneninformatie Isala

Hier kunt u de officiële proefpersoneninformatie downloaden van het Isala. Deze informatie is goed gekeurd door de medisch-ethische toetsingscommissie (METC) Oost Nederland.

Proefpersoneninformatie TOP voor kinderen

Hier kunt u de officiële proefpersoneninformatie downloaden van TOP voor kinderen. Deze informatie is goed gekeurd door de medisch-ethische toetsingscommissie (METC) Oost Nederland.

Share by: